Activiteiten en nieuwsberichten


12 aug 2020 Bestuursleden gezocht

Bestuursleden gezocht!
Onze voorzitter heeft aangegeven dat hij eind dit jaar gaat stoppen als bestuurslid. Joris Pronk (secretaris) en Marjan Rijnders (penningmeester) zullen uiterlijk in maart 2022 stoppen als bestuurslid. Zij hebben bij hun herverkiezing in maart 2019 al aangegeven dat dit hun laatste bestuursperiode wordt en dat er gestreefd wordt naar geleidelijke vervanging gedurende deze periode. Dit betekent dat er drie vacatures zijn in het bestuur van de vereniging. Het bestuur roept daarom leden op om zich kandidaat te stellen voor een bestuursfunctie. Je hoeft niet per se direct als voorzitter, secretaris of penningmeester aan de slag te gaan. Je kunt ook eerst een tijdje meedraaien in het bestuur en daarna één van die functies gaan vervullen. Bestuurservaring is niet vereist en een lang lidmaatschap ook niet, enthousiasme wel! Ook nieuwe leden zijn van harte welkom in het bestuur. Deel uitmaken van het bestuur van de bijenvereniging biedt de kans om jouw ideeën voor verenigingsactiviteiten te realiseren, nieuw elan te creëren en is bovenal gewoon leuk en gezellig. Heb je interesse of vragen? Neem dan contact op met de secretaris: secretaris@bijenteeltverenigingwestfriesland.nl

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur,

Joris Pronk
Secretaris Bijenteeltvereniging West-Friesland

25 aug 2019 Open huis De Bijenboet

Op zondag 25 augustus van 13:00 tot 17:00 uur houdt De Bijenboet in Andijk openhuis. Op de bijenstand van imker Henk Stam kunt u kennismaken met alles wat met het bijenhouden te maken heeft. Verschillende imkers van de afdeling West-Friesland zullen tekst en uitleg geven over het houden van bijen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. De Bijenboet vindt u aan de Molenweg 27, 1619EV Andijk.

16 april 2019 Bijenkast op het stadhuis van Hoorn

Op 16 april heeft Jan Koomen een bijenkast op het stadhuis van Hoorn geplaatst.
De bijenkast werd officieel geopend door de wethouder.

4 mei 2019 Beemster Bijenmarkt

Plaats: De Kerckhaen
Jisperweg 57
1464 NG Westbeemster

Voor bijenhouders, imkers, niet-imkers en andere belangstellenden is er de eerste zaterdag van mei weer een grandioze Beemster Bijenmarkt in en om gebouw De Kerckhaen.
Open voor publiek om 9:00 uur tot 14:00 uur.
Voor meer informatie zie de website van Bijenvereniging West-Beemster.

30 jun 2018 Doorbraak in de strijd tegen bijenparasieten?

Gelezen in het blad Hart voor Dieren Mei 2018. {Stuttgart} De uit Azië ingeslopen varroamijt is een grote bedreiging voor onze honingbij. Deze parasiet nestelt zich op de bijen verspreidt gevaarlijke ziekten die een hele kolonie in gevaar brengen. De universiteit van Hohenheim heeft zich voorgenomen een middel tegen deze mijt te vinden en het lijkt gelukt te zijn. Lithiumcloride , een zoutoplossing , wordt in suikerwater opgelost en aan de bijen gevoerd. Het middel heeft geen bijwerkingen voor de bijen , maar dood wel de mijt. Tot voor kort moesten imkers een agressief zuur gebruiken om de mijt te bestrijden , wat een verminderde honingproductie als gevolg had. De behandeling met lithiumchloride is een mooie hoop voor de toekomst in de strijd tegen de varroamijt.

26 aug 2018 Open huis De Bijenboet

Op zondag 26 augustus van 13:00 tot 15:00 uur houdt De Bijenboet in Andijk openhuis. Op de bijenstand van imker Henk Stam kunt u kennismaken met alles wat met het bijenhouden te maken heeft. Verschillende imkers van de afdeling West-Friesland zullen tekst en uitleg geven over het houden van bijen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. De Bijenboet vindt u aan de Molenweg 27, 1619EV Andijk.

14-15 juli 2018 Open Imkerij dagen

In het hele land is het op 14 en 15 juli Open Huis bij imkers.
Dé gelegenheid om alles over bijen te weten te komen. Hoe maken ze honing? En nog veel meer. Gratis toegang!

26 mei 2018 Overlarfdag 2018

Jan Koomen en Martijn Kort organiseren een overlarfdag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Het overlarven vindt plaats op de bijenstand van Jan aan de Venneweg in Hoorn. Helaas heeft deze locatie geen huisnummer, omdat hier geen huis of bedrijf staat. De bijenstand zal daarom duidelijk met borden worden gemarkeerd, zodat deze niet kan worden gemist.

18 okt 17 Ledenraad, Honing en Vervalsingen

Groepsavond voortgang Ledenraad, Honing en Vervalsingen De interessante lezingen over Ledenraad, Honing en Vervalsingen zijn toegankelijk voor alle le...

16 aug 17 Open Imkerdagen

Bijen, honing en imkeren het jaarlijkse evenement “Open Bijenboet” bij imker Henk Stam wordt dit jaar gehoud...

26 jul 17 In memoriam drs. Gabe Gooitsen (Garry) van der Zee

Op 17 juli 2017 is onze imkervriend Garry, drs. Gabe Gooitsen van der Zee, overleden. Garry was een man die meerdere kwaliteiten in zich verenigde. Hi..
Copyright Bijenteeltvereniging West-Friesland.